top of page
fluffy Clouds

Angst

Angst, bekymringer og uro fylder meget i manges dagligdag, og til et hvis punkt, er dette helt forventeligt, da vores hjerner er skabt til at være bange. Angst er en naturlig følelse, som skal sikre vores overlevelse, men den kan være meget svær at kontrollere. Især børn og unge rammes af angst, da deres hjerner stadig er umodne, og evnen til at forstå verden, vores følelser og os selv er forringet, og angsten har derfor forbedrede vilkår. Vores hjerne er ikke programmeret til at forvente en ”lykkelig slutning”, men er kodet til at indstille sig på værst tænkelige scenarier, hvilket hurtigt kan blive problematisk, i den tid vi lever i, hvor vi hver eneste dag bombaderes med oplysninger om nye farer, der truer.

 

Angsten indtræder, når hjernen (amygdala)

har sendt signal til det autonome nervesystem om,

at en fare truer, og kroppen bliver så gjort klar.

Angst er uløselig forbundet med kropslige reaktioner.

Ved ”bevidst angst” (også ofte kaldet ”frygt”)

er dette fordelagtigt, da vi skal reagerer

på en farlig situation som f.eks.

at komme væk fra vejen,

hvis en bil er ved at ramme os.

Uhensigtsmæssigt og hæmmende for vores liv,

bliver det når både den kropslige og den bevidste angst begynder at påvirke hinanden. Kroppen kan reagere med angst, men uden at man er bevidst om hvorfor, og så bliver angsten ”ubevidst”. Det er her man kan få koldsved og hjertebanken, uden at man forstår sammenhængen. Den kropslige- og den bevidste angst, er dårligt koordinerede, og kan hidse hinanden op, hvilket kan ende ud i det som kaldes ”panikangst”.

For mig er der to vigtige spor, i at arbejde med angst. Det ene spor er at finde frem til årsagen og forståelsen af, hvorfor angsten overmander dig. Du skal lære den at kende, og forstå dens ophav, som kan vise sig at stamme helt fra barndommen, men også fra senere traumer. Opvækst, miljø og psykologiske faktorer, har en afgørende betydning for, hvordan vi møder verden og opfører os som mennesker, og har også en påvirkning på vores sårbarhed overfor angst. Det andet spor er mere praktisk, og kan ses som en værktøjskasse med strategier, teknikker og øvelser til før- eller under et angstanfald. At arbejde med begge spor, giver den bedste modstandsdygtighed over for den angst du oplever, men forebygger også fremtidig opbygning af ubevidst angst.

Ubearbejdede traumer, både gamle og nye, vil også få sit udtryk gennem angst, og derfor vil jeg ofte også arbejde kropsligt på en briks, med angsten. Kroppen husker det, din hjerne prøver at glemme, og derfor vil kroppen være indgangen til at arbejde med ubevidste traumer, som kan ligge til grund for den oplevede angst.

bottom of page